Runhild møter Maud – under isen i Nordvestpassasjen

UNIKE FOTO
Ferske undervannsbilder av Roald Amundsens polarskip Maud, vinterdokumentasjon av vraket i og under isen..

De siste dagene dykking i Nordvestpassasjen gav oss det vi ønsket av foto, vi fikk samlet en god pakke fotodokumentasjon, samt noen korte filmsnutter. Det skulle vise seg å være marginale forskjeller på et godt eller dårlig resultat, tiden var knapp under vann – like mye på grunn av kulden over isen som under, der hvor våre landmenn Bjørn Erik Myrann, og kameramann Lars Nilssen spent ventet på å se våre bobler komme opp hullet.. Det er mulig Roald Amundsen ville sagt: “det er ingenting som heter flaks – bare god planlegging”, og jeg kan vel bare være enig, iom at dette gikk så bra som vi planla. Samtidig var vi heldige å ha klar vinterhimmel over Cambridge Bay, et utstyr som kun få ganger frøs, og en positiv lokalbefolkning som kom innom og hilste på.

Samtlige er svært takknemlige for å ha fått delta i dette prosjektet; En virkelig stor opplevelse både under og over isen. Mye materiale er samlet og vi håper å gi det videre til historien i et kommende museum av House of Maud, i Vollen Asker.

ET LØFT FOR NORSK POLARHISTORIE

En stor takk til Tandberg -brødrene, som har mot og visjon om å gjøre alt for at dette kommer gjennom – steg for steg. Maud Returns Home, følg prosjektet videre på dets fb-side eller via prosjektets nettside (som jeg forøvrig har bygget under min tid som prosjektmedarbeider).

Dykking under isen på MAUD, i Nordvestpassasjen. Runhild ved vinsjen, som Roald Amundsen fikk låne fra polarskipet Fram

Dykking under isen på MAUD, i Nordvestpassasjen. Runhild ved vinsjen, som Roald Amundsen fikk låne fra polarskipet Fram.

Runhild Olsen svever bak Vinsjen på fordekk av Maud.  Foto J.Wanggaard

Runhild Olsen svever bak Vinsjen på fordekk av Maud.

Mauds Baug, innskrudd i isen.

Mauds Baug, innskrudd i isen.

A moment in history..  ..Det er vanskelig å ikke gjøre seg tanker om hvem som har berørt vinsjen.. Tidligere stod den på dekk av polaskuta Fram, lånt til Roald Amundsen, M/S MAUD, Norway

A moment in history.. ..Det er vanskelig å ikke gjøre seg tanker om hvem som har berørt vinsjen.. Tidligere stod den på dekk av polarskuta Fram, lånt ut til Roald Amundsen, M/S MAUD, Norway

Skutesida av Maud.. Eikehuden er fremdeles i svært god forfatning, der den kjølig har ligget konservert i det iskalde vannet, på 8 meters dyp, utenfor Cambridge Bay, Nunavut.

Skutesida av Maud.. Eikehuden er fremdeles i svært god forfatning, der den kjølig har ligget konservert i det iskalde vannet, på 8 meters dyp, utenfor Cambridge Bay, Nunavut.

The upper deck of Maud.. ankeret henger fremdeles utover skutesida fra baugen og fordekk.

The Upper deck of Maud.. ankeret henger fremdeles utover skutesida fra baugen og fordekk.

Enda et dykkefoto og utsnitt fra skutesiden, hvor man ser isen har revet i skipsvraket

Enda et dykkefoto og utsnitt fra skutesiden, hvor man ser isen har revet i skipsvraket

Sjøengel under isen ved polarskipet MAUD Les mer om nakenvingesneglen "SEAANGEL" på http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_angel

Sjøengel under isen ved polarskipet MAUD Les mer om nakenvingesneglen “SEA ANGEL” på http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_angel

Fra isvannet - dykker kommet opp av isen, vår landmann Bjørn Erik Myrann, og meg.

Fra isvannet – dykker kommet opp av isen, vår landmann Bjørn Erik Myrann, og meg.

Samtlige uvfoto er tatt av J.Wanggaard, og tilhører prosjekt Maud Returns Home.