“ICE AND OAK” foto fra vinterdokumentasjon

VINTERDOKUMENTASJON
Prosjekt ICE AND OAK.. Så er vi altså her, i hjertet av Nordvestpassasjen, det lille stedet nord i Canada.. Cambridge Bay, Nunavut. Vi skal i gang med vinterdokumentasjonen av Maud i isen. Og vi skal dykke ned i det iskalde vannet..

Her hviler hun stille hviler under et tykt teppe av is. Massiv eik nedsunket i det frossne, kalde arktiske vannet. Hun virker utilnærmelig og usårbar. Hun har overlevd her i tre generasjoner. Bare den delen direkte utsatt for vinterisen er revet og slitt. Det underbygger hele inntrykket av drama som har funnet sted. -prosjektleder Jan Wanggaard, om Maud i isen

..og små varmblodige skapninger er vi som prøver å nå inn til henne.

Runhild forran skipsvraket MAUD, restene etter Roald Amundsens berømte polarskip som sank i 1930, Cambridge Bay, Nordvestpassasjen

Runhild foran skipsvraket MAUD, restene etter Roald Amundsens berømte polarskip som sank i 1930, Cambridge Bay, Nordvestpassasjen.
Foto: J.Wanggaard, nov 2012

Lars og Jan inspiserer hullet i isen ..Det er mørkt ned. I bakgrunnen kan du skimte rekka til den en gang så stolte MAUD, såvidt stikke opp over isen.

Den lystige formen på hullet byr på reneste spa-oppholdet.. Det er hugget sitteplass for to stk dykkere. Lars og Jan inspiserer og dokumenter.. Mørkt ned vannet..
Foto: R.Olsen

VERDENSBERØMT POLARHISTORIE
Maud i seg selv er et gammelt skip som ser ut til å være vaktmester for hele historien om Amundsen og hans tapre menn, der de kjempet seg gjennom, til de alle umulig slags tomme steder på denne planeten. De var polar heroes, men de var også normale mennesker, sårbare og full av respekt for sine begrensninger. Ja, omtrent slik føler vi det her og nå. Dette er vårt første dykk under isen.

Vi er godt forberedt mentalt, alt er nøye planlagt for den kollosale vintertiden, og alle dens utfordring i så henseende. Vi har det beste utstyret tekninsk, hvertfall noen av oss. Vi skal forlate minus 30 og synke ned i det relativt varme -1 ..Ikke mye rom for frykt og panikk. Alt utstyr og tøyet holder oss rolige. Vi er entusiastiske. Et hull i isen er vår inngang til Mauds verden, og det er også vår eneste exit tilbake.
Is og eik – her kommer vi ..

Måneklart og teltet på plass over hullet i isen, Polarskipet Maud i bakgrunennen

Måne og telt over hullet i isen, Polarskipet Maud i bakgrunennen.
Foto: J.Wanggaard

Lavoen som er satt opp, skal beskytte mot at hullet fryser igjen hver natt .. Det er over 35 minusgrader på yttersiden ..

Lavoen som er satt opp, skal beskytte mot at hullet fryser igjen hver natt .. Det er opp til over 35 minusgrader på yttersiden. På utsiden av teltet er det boret ned lamper, de transformerer isteppet til et lysende tak.
Foto: J.Wanggaard

Runhild klar for å isdykke ned til MAUD

Runhild klar for å senke ansiktet ned i vannet .. avklimatisering før første isdykket ned til MAUD.
Foto: J.Wanggaard

Dykking på Maud - Runhild under isen

Dykking på Maud – Runhild under isen. Foto: J.Wanggaard