En Hemmelig Hage

Teater forestilling En Hemmelig Hage - Fabula rasa
Teatergruppa Fabula Rasa presenterer sin helt egen versjon av klassikeren Den Hemmelige Hagen av Frances Hodgson Burnett. På foto ser du Thomas Hilderand i rollen som “Colin”. Foto: Dag Jensen.

En hemmelig Hage

Teatergruppa Fabula Rasa presenterer sin helt egen versjon av klassikeren Den Hemmelige Hagen av Frances Hodgson Burnett. En poetisk og vakker fortelling hvor 3 høyst ulike barn finner hverandre og sammen oppdager vennskap, magi og kjærlighet. Boken kom ut første gang i 1911 og har blitt filmatisert, laget som TV serie og sendt som hørespill. Fabula Rasa har skrevet en helt ny scenetekst og skrellet bort alle voksenkarakterer slik at det bare er barna igjen når historien møter teatret.

En hemmelig hage har spilt 150 forestillinger, både gjennom Den kulturelle skolesekken, og ved festivaler og teatre i Norge. Forestillingen er blitt enormt godt mottatt, og ble plukket ut til å representere scenekunstgenren, og var nominert til Gullsekken 2007. Forestillingen er oversatt til Fransk (“Un jardin Secret”) og er blitt invitert til utenlandske festivaler i 2009.

Pressens dom etter premieren på Teater Ibsen I Skien. “Strålende. Her skjer alt på ungenes premisser. Forestillingen er magisk” ..(Telemarksavisa 30.januar 2005)

Handling fra teaterforestillingen

Mary er en ensom, stygg og bortskjemt unge som ingen liker. Hun blir sendt alene til England fra India, fordi foreldrene hennes dør. På eiendommen til huset til onkelen sin finner hun en hage, en hemmelig hage, som har vært låst i ti år. Hun får ikke lov til å gå dit, det er forbudt, men hun gjør det allikevel.

Hagen speiler Mary. Den er forsømt og tilsynelatende uten liv. Mary vil at den skal begynne å spire igjen, så hun går inn dit selv om det er forbudt. For å få den til å gro igjen trenger hun hjelp, så hun skriver et brev til Dickon, en gutt hun aldri har sett, men hørt mye om.

Utdrag fra Marys brev til Dickon:
“Jeg har funnet en hemmelig hage. Den har vært stengt i 10 år. Det var en dame som døde inne i den hagen. Det er ikke lov å være der, men jeg går dit allikevel. Den er det eneste fine ved dette stedet. Den er helt gjengrodd. Jeg vil så veldig gjerne at den skal blomstre, men det er ingen som bryr seg. Tror du at du kan hjelpe meg å holde den levende?” (…)

Medvirkende

Ide/Regi: Nina Ossavy
Skuespillere: Runhild Olsen, Thomas Hildebrand, Marius Kolbenstvedt,
Scenografi: Silje Steinsvik,
Komponist og musiker: Ola Fløttum (The White Birch),
Videodesign: Boya Bøckman og Nina Ossavy,
Lysdesign: Maki Uyeama, Øystein Helle og Boya Bøckman,
Manus: Nina Ossavy, Marius Kolbenstvedt og resten av ensemblet,
Produsent: Fabula Rasa,
Medprodusent og juridisk rådgiver: Nelly Ebbesen,
Co-produsert med Teater Ibsen og Figurteatret i Nordland i 2005. Fabula Rasa takker Arnt Christian Teigen, Monica Borg Fure og Terje Ranes.

Støttet av: Norsk Kulturråd, Den kulturelle skolesekken, Fond for utøvende kunstnere og Norsk Scenekunstbruk.

Forestillingen ligger inne under Norsk Scenekunstbruk (kan bestilles).


Kort sammendrag fra boken Den Hemmelige Hagen

Mary Lennox bor sammen med sine rike foreldre i India. Ingen har noen gang brydd seg om henne; knapt noen vet hun er der, og hun har store deler av sin oppvekst blitt tatt hånd om av en tjenestepike i et lite hus ytterst på eiendommen, langt vekk fra sine foreldre. En dag bryter en koleraepidemi ut og nesten alle dør. Mary blir glemt i oppstyret og katastrofen, og når hun våkner opp neste morgen, er det ingen igjen til å ta foreldreansvar for henne. Hun blir sendt til England der hennes onkel, Archibald Craven bor. En kvinne kalt Medlock blir sendt for å bringe henne til sitt nye hjem.

Det 500 år gamle Misselthwaite Manor på Yorkshire Moors er ikke noe egnet sted for et barn å vokse opp. Det er ca tusen rom, hundrevis låst, og Mary får ikke under noen omstendighet lov av sin onkel å gå inn i dem. En dag hører Mary et rykte om en hemmelig hage på onkelens store eiendom, som har blitt låst for ti år siden, og hun begir seg ofte ut for å lete etter den. En ung stuepike som heter Martha har sitt fulle styr med å holde Mary i tøylene, samt å lete etter henne. Først liker ikke Mary stuepiken, men etterhvert, fordi Martha er så fin og morsom, begynner hun snart å like henne. Martha forteller Mary morsomme historier om sin lillebror Dickon som kan alt om naturen, blomstene og dyrene. Martha gir henne et hoppetau, slik at Mary kan leke rundt i de mange hagene av Misslethwaite Manor. I hagene hun møter hun ofte på Ben Weatherstaff, en gammel gartner, og hans venn – en Rødspette. Rødspetten blir Marys første venn, og det er den som viser henne nøkkelen til den hemmelige hagen og også døren; skjult under tykk eføy. Så snart hun kommer inn i hagen, blir det hennes egen lille mystiske verden.

En dag hører Mary noen som gråter i det store Misselthwaite Manor og hun forsøker å forestille seg personen (Det er ikke første gang hun har hørt gråt og hulkende lyder, men hver gang hun forsøker å finne ut av det stopper noen henne uten å gi henne noen forklaring). En dag finner hun svaret selv. I et rom bak et veggteppe finner hun en gutt, Colin Craven, hennes fetter. Han kan hverken gå eller stå opp, og alle tror at han kommer til å dø. Hans far har aldri ønsket å se ham fordi han er så lik, men samtidig så forskjellig fra sin døde mor. Den trassige jentungen Mary og den kunskapsrike bok-elskeren Colin utvikler etterhvert et vennskap. Med Dickon, Martha’s bror, blir Colin med inn i den hemmelige hagen i en slags rullestol, og lærer sakte men sikkert å gå. De sier alle det er “Magisk” dette som gjør alle undrene mulig inne i den hemmelige hagen: Colin lærer seg å gå og Mary blir en hyggelig og glad jente.


Oppdaterte nyheter teaterforestilling: