På koppene våre står det snill pike

Kompaniet iProduksjoner!: Hva er “snill pike- syndromet”? Hvor utbredt er det? Hvorfor er ord så vanskelige når de må sies høyt? Hvorfor er det ikke nok at vi elsker hverandre? Hvem er jeg sammen med deg? “På koppene våre står det snill pike” er en forestilling basert på en tekstsamling ved samme navn, av Siv Rognstad. Tekstene ble ilesesatt på Det Åpne Teater i fjor høst, og det gav meg lyst til å forsøke å iscenesette dem. Tekstene er svært åpne, i betydningen at vi kan lese veldig mange historier ut av dem, og en iscenesettelse innebærer nødvendigvis en viss lukking av tekstene. Vi håper imidlertid at noe av åpenheten fortsatt er bevart. Forestillingen »på koppene våre står det snill pike» er en forestilling om kommunikasjon, -eller mangel på sådan. Vi får et innblikk i et år av to unge menneskers liv, de forelsker seg, flytter sammen og opplever de hverdagslige problemene et forhold ofte fører med seg. Det er den klassiske historien: Girl meets girl, girl falls in love with girl, girl is on the verge of losing girl? Regissør Vibeke Heide

Plakat På koppene våre står det snill pike

plakat på koppene våre står det snill pike

Medvirkende i iProduksjoner!:
Vibeke Heide, regissør.
Skuespillere: Runhild Olsen og Katrine Eide
komponist og teknisk ansvarlig: Øystein Holmen.
Forfatter Siv Rognstad, forfatter.
scenografi og kostymer/rekvisitter: Gro Kristin Skomedal.
Video: Anniken Tangerud
Kunstfotograf og foto Leif Magne Tangen.

iProduksjoner! er en friteatergruppe som jobbet med forestillingen “På koppene våre står det snill pike”.

Forestillingen ble satt opp i Rotunden på Soria Moria i Oslo, og het “på koppene våre står det snill pike” etter en samling skriftekster med samme navn. Tekstene er enda ikke publisert, men har vært lest, bla a ved en ilesesetting på Det Åpne Teater høsten 2000.

Forestillingen eksperimenterer med den bevegelige, romlige teksten; Som kropp, som pust. Skuespillerne låner kropp og stemme til teksten, og “puster den fri fra det verbale fengslet”. Teksten er skrevet slik at “halen” på en setning danner “hodet” på den neste. De er skrevet uten stor forbakstav og tegnsetting, uten at dette gjør dem vanskelig tilgjengelige. Underteksten ligger ikke utenfor teksten eller mellom linjene, tvert imot; underteksten er å finne som et ekko i selve teksten.

Forestillingen handler om et lesbisk par i begynnelsen av 20-årene, om hverdagsting og konflikter i et forhold, der ingenting er slik det ser ut til å være. Vi viser et homofilt par som har akkurat de samme hverdagslige problemene som et heterofilt par. Prosjektet i særdeleshetTekst, musikk og video har vært egne prosjekter tidligere. Dette prosjektet vil montere disse elementene sammen i et totalt konsept, der tekstene skal fremheves ved hjelp av lyd, lys og andre effekter. Tekstene er kjent for skuespillerne fordi de har lest dem tidligere. Et av eksperimentene i dette prosjektet er bla a å ta ut deler av teksten fysisk som improvisasjon på scenen. Virkemidler for å få til dette er blant annet pusteteknikker, dans og andre bevegelsesformer hentet fra fysisk teater hentet fra teaterfornyere/ praktikere/teoretikere som Grotowski, Barba.

Gjennom prosjektet ble det undersøkt hvordan spenningen mellom stemmer, dette spesielle (runde) rommets akustikk, musikk, lyssetting og bevegelse bidrar til å fremheve teksten og historien som fortelles.