Unntak og Regel

Bertolt Brecht - DIE AUSNAHME UND DIE REGEL - Unntak og regel

Musikkteater med Bertolt Brechts originaltekst og nykomponert musikk.. “Olje er ikke sort gull, det er djevelens ekskrement.” Sitat: Juan Pablo Perez Alfonzo, tidligere energiminister i Venezuela og grunnlegger av OPEC. Skuespiller Runhild Olsen i rollen som Kulien.

“DIE AUSNAHME UND DIE REGEL” Bertolt Brecht

Die Ausnahme und Die Regel av Bertolt Brecht, musikk ved Paul Dessau i ny komposisjon av Bjørn Bolstad Skjelbred. Teaterforlag: Nordiska ApS – København.

“Unntak og Regel”

Det er sjelden en teatertekst inviterer og utfordrer til å settes opp i sin helhet. Som oftest trigger en tekst heller en ny selvstendig skriveprosess der en setning eller tre resirkuleres. Men i arbeidet med gjenopplivingen av salig Brecht til THE STREET SCENE åpenbarte lærestykket «Unntak & Regel» seg som presis satirisk diagnose på oljekappløpets risikoer for både mennesker og miljø.

Katastrofen med Deepwater Horizon i Mexicogulfen maner til å bremse opp i kappløpet om nordområdene, og justere oppfatningen av oljelandet Norge som det store UNNTAKET.

Høsten 2009 utkom det tre vesentlige fagprosabøker om Norges ambivalente forhold til oljen. Disse tre har vært en hovedinspirasjon for arbeidet: ”Feber” av Gudmund Skjeldal og Unni Berge, ”Til siste dråpe” av Helge Ryggvik og ”Petromania” av Simen Sætre.

For å tydeliggjøre tematikkens samtidsrelevans vil forestillingen gå direkte over i en åpen samtale med utvalgte ekspertgjester. Ingeborg Gjærum fra naturvernforbundet, samt et gjensyn med korrupsjonsjeger og forfatter Nigel Krishna Iyer fra suksessen OVER EVNE III, som har bred erfaring med oljebransjens misslighetskultur i både Norge, England og resten av Europa.

Last ned Pdf med utvidet informasjon her.

Forestillingen hadde premiere 24.nov 2010 Black Box Teater og ble spilt 1.des 2010 Showbox.

Medvirkende

Regi: Marius Kolbenstvedt og Co- regi: Nina Ossavy.
Musikk: Bjørn Bolstad Skjelbred.
Tekst: Bertolt Brecht, samt Elisabeth Hauptmann og Emil Burri.
Oversettelse: Georg Johannesen.
Produsent: Fabula Rasa.
Video: Aleksander Olai Korsnes. Videoaktør: Jan Warloe.
Konsulent: Per Amund Riseng
Lyd: Ingar Hunskaar.
Lys: Svein Inge Nergaard.
Scenografiassistent: Hanne Ystad Mørch.
Kostymeassistent: Tove E Andersen.
Sanginstruksjon: Live Maria Roggen.
Skuespillere på scenen: Thomas Hildebrand, Kjell Olav Jørgensen, Tine Asmundsen, Runhild Olsen, Nina Ossavy og Stian Torstenson.

Støttet av: Norsk Kulturråd, Spenn.no, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Fritt ord. Co-produksjon: Black Box Teater.


Kort sammendrag fra lærestykket Die Ausnahme und Die Regel

Stykket i seg selv er kort, og varer ikke lenger enn ca en halv time utført i sin helhet. Det forteller historien om en rik forretningsmann som må krysse den fiktive ørkenen Jahi for å få i havn en oljeavtale. I løpet av turen viser klasseforskjellene seg mellom ham, hans fører og slave (eller “Kulien” som han kalles i de fleste utgaver). Halvveis på reisen, ved den siste utposten før ørkenen Jahi gir Forretningsmannen sin guide og fører sparken, hvorpå Forretningsmannen og Kulien etter kort tid går seg vill i ørkenen. Utslått av den tunge reisen og uttørstet på grunn av mangel på vann skyter Forretningsmannen feilaktig Kulien, da han tror at han blir angrepet, mens han i virkeligheten blir tilbudt resten av det lille vannet Kulien har igjen sin drikkeflaske. Forretningsmannen blir funnet av konkurenter som de hele tiden har hatt hakk i helene, på vei mot samme oppdrag.

Andre del av forestillingen er en scene fra en rettsal hvor bevis på mord blir presentert av Føreren, men det hele ender med at Forretningsmannen frifinnes. Dommeren konkluderer med at Forretningsmannen hadde all rett til å frykte en potensiell trussel fra sin kulie, og at han var berettiget drapet i nødverge uavhengig av om det var en reell trussel, eller om Forretningsmannen rett og slett bare følte seg truet.


Oppdaterte nyheter teaterforestilling: